„A 2017-es évjárat megközelíti, és minden bizonnyal felülmúlja a 2011-es borokat” – állítja Bock József villányi borász, aki bő két évtizede honosította meg Magyarországon Szent Márton borának kultuszát. A franciák minden novemberben előrukkolnak a friss vörösborral, a Beaujolais-val, ennek mintájára született meg a Bock Pincében Szent Márton bora, ami a friss, üde vörösborokat adó portugieser fajta gyümölcse.
„Bár a jégverés elintézte a szőlő virágainak felét, a megmaradt tőkékből óriási borok születtek – de nemcsak a portugieserből, hanem a merlot-ból, a cabernet-kből és gyakorlatilag minden fajtából” – állítja a szakember, aki úgy véli, sokáig fogják emlegetni a 2017-es évjáratot.
Magyarországon mindenütt kiváló szüretről számoltak be a borászok. Amint azonban azt Jekl Béla, a mintegy 38 minőségi családi pincészetet tömörítő Pannon Bormíves Céh elnöke találóan megjegyezte: „Nem illik az évtized legjobb évjáratának nevezni 2017-et, mert nem tudjuk, mit fog hozni 2018 és 2019.”